Taksa na najlonske kese

Bez autora
May 25 2010

Plastične kese, koje dobijamo besplatno u samoposlugama, uskoro bi mogle da odu u prošlost! Uredbom o plaćanju takse na proizvodnju običnih najlon kesa proizvođači i uvoznici plaćaće državi naknadu i do 200 evra po toni! Naknada se obračunava prema vrsti i sastavu kesa.Za plastične kese sa aditivima taksa je 1.000 dinara po toni, a za one bez aditiva, koje su najveća opasnost po životnu sredinu - 20.000 dinara po toni. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 100 proizvođača kesa. Takođe, prema nekim procenama, u našoj zemlji se godišnje baci oko milijarda i po najlon kesi...

Taksa na najlonske kesePlastične kese, koje dobijamo besplatno u samoposlugama, uskoro bi mogle da odu u prošlost!

Uredbom o plaćanju takse na proizvodnju običnih najlon kesa proizvođači i uvoznici plaćaće državi naknadu i do 200 evra po toni!

- Naknada se obračunava prema vrsti i sastavu kesa - kaže za “Novosti” Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

- Za plastične kese sa aditivima taksa je 1.000 dinara po toni, a za one bez aditiva, koje su najveća opasnost po životnu sredinu - 20.000 dinara po toni.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 100 proizvođača kesa. Takođe, prema nekim procenama, u našoj zemlji se godišnje baci oko milijarda i po najlon kesi. Najlonke su zbog svog lošeg kvaliteta, uglavnom, za jednokratnu upotrebu, pa ne čudi što ih građani bacaju gde stignu. Da bi se razgradile potrebno je više stotina godina. Njihovim spaljivanjem, s obzirom na to da zadrže polietilen, oslobađaju se kancerogeni gasovi.

- Namera nam je da stimulišemo proizvodnju kesa veće debljine koje će se naći u kategoriji ambalaže za višekratnu upotrebu - objašnjava Đurić.

Takse, koja će biti uplaćivana Fondu za zaštitu životne sredine, neće se odnositi na biorazgradive kese.

Vranje kao primer

Ukoliko neku od obaveza iz Uredbe proizvođači i uvoznici kesa ne budu ispunili zaprećene su im kazne od pola do milion dinara. Inače, Vranje je prvi grad u Srbiji u kome će od ove jeseni na pijacama, u prodavnicama i u pekarama biti zabranjeno korišćenje plastičnih kesa. Odluka o tome doneta je 2008. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik